понеделник, 25. октомври 2021. Вести денес: 188
home Занимливости

ВИДЕО: Во Јадран забележани два големи кита

ВИДЕО: Во Јадран забележани два големи кита

Научниците од институтот Син свет ги испитувале информациите дека е забележан голем кит во Велебитскиот канал и утврдиле дека станува збор за дури два големи кита.

Научниците успеале со беспилотно летало да го снимат љубопитниот кит, кој се приближил до нивниот брод долг седум метри и пливал многу близу до површината.

Во септември истражувачите повторно излегле на терен за од воздух да го снимат големиот кит со беспилотно летало и да ја анализираат неговата големина, здравствена состојба и да земат примерок од кожата за ДНК-анализа.

Големиот кит го нашле во саботата на самиот влез на каналот и го следеле два часа, според Институтот.

Прегледувајќи ги направените фотографии, тие откриле дека ова не е истото животно што било снимено во август.

„Китот што моите колеги го фотографираа во август имаше голем и видлив засек на перката, додека овој кит го нема. Исто така, нивните перки се разликуваат по формата“, изјави истражувачот Јуре Миочиќ-Стошиќ за Индекс.

Китот бил забележан повторно следниот ден.

„Освен што неговите нуркања траеја пократко, овој пат големиот кит беше заинтересиран за нашиот брод. Во неколку наврати, тој пливаше покрај нашиот брод на само 4-5 метри под површината. За време на едно приближување, тој се сврте на страна и јасно се гледаше неговиот скоро бел стомак “, рече Гргур Плешлиќ, директор на научната програма на Институтот „Син свет“.

Локални избори 2021