четврток, 6. октомври 2022. Вести денес: 196
home Занимливости

ВИДЕО: „Проѕирен автопат“ во Кина

ВИДЕО: „Проѕирен автопат“ во Кина

Обиколница на автопат близу кинескиот град Џинан доби делница од еден километар изработена од т.н. „проѕирен бетон“, под кој се поставени соларни панели.

Панелите зафаќаат 5.875 квадратни метри и можат да произведуваат милион киловат часови електрична енергија годишно, што е доволно за потребите на 800 домаќинства.

Електричната енергија од панелите ќе биде користена за осветлување на автопатот, тунелите, како и за напојување на камерите и наплатните пунктови.

Засега, таа делница е во фаза на тестирање,

Планирано е во иднина ваквите „соларни автопати“ да послужат и при полнење на електромобилите во движење, но и за интернет конекција.

Коронавирус