сабота, 11. јули 2020. Вести денес: 134
МЕГА БОМБА

Заев договора да паднат судски предмети, „позадински комбинациите се правени со Катица, Оливер, со Радмила“

home Занимливости

(Видео) Откриена оддалечена диск-галаксија

(Видео) Откриена оддалечена диск-галаксија

Група астрономи открија голема диск-галаксија, создадена пред 12,5 милијарди години.

Имајќи предвид дека станува збор за најоддалечената галаксија од таков вид, кои овие научници ја воочиле досега, ова откритие ќе влијае на претставата која науката ја имала досега за формирањето на галаксиите во текот на раната фаза од историјата на Универзумот.

Галаксијата, која го носи името DLA0817g, е забележана благодарејќи на системот од телескопи, кој се наоѓа во пустината Атакама во Чиле.

Парламентарни избори 2020