четврток, 21. октомври 2021. Вести денес: 82
home Занимливости

ВИДЕО: Американски пилот лансираше нуклеарна ракета

ВИДЕО: Американски пилот лансираше нуклеарна ракета

За време на симулацијата на нуклеарниот напад, беше снимена внатрешноста на бомбардерот Б-52. Благодарение на снимките, откриени се некои детали кои досега не биле видени.

Видеото ги прикажува подготовките за стратешко полетување на бомбардерот, вклучително и стартување на моторот.

Првиот детал, кој досега не бил откриен, е контролната табла за нуклеарно оружје.

Така, на 27-та секунда од снимката, можете да видите прекинувачи за активирање на нуклеарно оружје, отклучување оружје (од лево) и копче за активирање.

Потоа, во 35-та секунда од снимката, се забележуваат две копчиња. Горниот е автоматски или рачен прекинувач за стартување. Бидејќи е избран рачен режим, пилотот мора да притисне копче за да изврши нуклеарен напад.

На крајот на снимката, можете да видите дека пилотот носи т.н. шлем PLZT. Целта на оваа кацига е да ги заштити очите на пилотот од треперење на нуклеарна експлозија, бидејќи може да ги заслепи на 10 минути.

Оваа кацига има проѕирни кристали кои автоматски се обојуваат кога открива интензивен сјај.

Овие слики ги направи Џеф Болтон. Тој е првиот човек што во текот на летот објави видео од кабината на бомбардерот Б-2.

Локални избори 2021