четврток, 15. април 2021. Вести денес: 164
home Занимливости

Утре на пладне прекин на мобилните и ГПС-уредите

Утре на пладне прекин на мобилните и ГПС-уредите

Метеоролозите најавуваат дека утре Земјата ќе биде погодена од густа и силна соларна бура.

Уредите на НАСА и Националната агенција за океански и атмосферски истражувања (НАОАИ) покажале дека треба да се очекуваат нарушувања на ГПС и тешкотии при користење на радиостаници на Земјата во оној дел каде што ќе биде ноќ.

Поради неочекуваното соларно коронално исфрлање на маса, се очекува умерена геомагнетна бура.

Последната голема соларна бура ја погоди Земјата во 2006 година, што доведе до губење на радиокомуникација за еден час на сончевата страна на Земјата и да ги наруши фреквенции што се користат за комуникација и навигација.

Коронавирус