четврток, 6. август 2020. Вести денес: 59
home Занимливости

Уникатен природен феномен: Оваа река тече кон својот извор (ВИДЕО)

Уникатен природен феномен: Оваа река тече кон својот извор (ВИДЕО)

Реката Крупа извира од Деранското Езеро од каде што се влева југо-западно до неговиот слив со Неретва.

Речниот слив е долг 74 километри и се протега каде што Крупа е главниот извор на вода кој обезбедува систем на подземни канали, а со својот надземен проток ги одводнува водите на Свитавско езеро во реката Неретва.

Долга е девет километри.

Крупа, која иако е кратка, во просек е длабок пет метри. Не е необична само според тоа туку и по тоа што понекогаш се влева кон изворот. Ова се случува кога нивото на водата на Неретва ќе се искачи, па ја турка Крупа кон Деранското Езеро.

Реката Крупа е уникатен природен феномен, а поради неговиот необичен тек, таа е единствената река во светот.

Коронавирус