петок, 3. февруари 2023. Вести денес: 91
home Занимливости

Убаво размислете каква новогодишна елка ќе китите- природната елка може да предизвика страшни болести

Убаво размислете каква новогодишна елка ќе китите- природната елка може да предизвика страшни болести

Доколку сакате да имате вистинска природна елка за Новата година во вашиот дом, треба да се информирате и да размислите колку таа може да го загрози вашето здравје.

Новогодишната елка е нешто без кое не може да помине ниту една Нова година, но важно е и да го знаете ова.

Елката која ја китите за Нова година може да биде опасна по вашето здравје. Поради тоа треба да размислите дали сепак да земете природно празнично дрво.

Експертите докажаа дека дури и пресечената елка некој извесен период останува жива и за да опстане таа го црпи кислородот од вашата просторија. Ова е многу лошо особено за оние луѓе кои патат од хорнични болести, а посебно од алергии и астма.

Треба да се напомене дека елката, смреките и боровите испуштаат јаглерод диоксид во поголема количина од останатите дрва, бидејќи лачат смола. Овој гас е токсичен и го нарушува вашиот одбрандбен систем, па може да доведе до разни болести од инфекции до проблеми со срцето.

Доколку имате проблем со дишните патишта тогаш најдобро би било да избегнете внесување на природна елка во домот. Ова дрво е ароматично и воглавно мириса на јаболко и лимон. Кога вашиот имун систем е нарушен тогаш сте склони кон алергии и инфекции на очите и ушите, а всушност ова се заболувањата кои можат да настанат со вдишување на ароматични мириси.

Стресот е уште една закана по здравјето на човекот во текот на празниците, бидејќи организмот најпосле се опушта а потоа е склон да го нападнат многу вируси. Покрај тоа стресот е главен виновник за срцевиот и мозочниот удар.