сабота, 24. јули 2021. Вести денес: 0
home Занимливости

Тест: Погледнете ја фотографијата и дознајте дали сте склони на депресија

Тест: Погледнете ја фотографијата и дознајте дали сте склони на депресија

Депресијата е честа болест, кој се состои од долготрајна состојба на тага, недостаток на енергија, губење на желба за живот, анксиозност, несоница и намален апетит. Раните знаци на депресијата можете да ги откриете преку овој едноставен тест…

Осум од десет луѓе кои пателе од депресија, истата болест може повторно да им се појави. Почетоците на депресијата може да се јават и кај бебињата уште додека се во утробата на мајката. Стресот кај мајките влијае врз мозокот на нероденото дете и децата кои биле изложени на тој стрес имаат голем ризик да западнат во депресија во подоцнежните години.

Погледнете ја фотографијата и обрнете внимание на тоа кое лице од овие две прво го забележавте:

Луѓето кои имале искуство со депресија повеќе обрнуваат внимание на лутото лице, отколку на лицето со среќен израз или со неутрален израз.

Доколку го забележавте прво лутото лице, тогаш имате голем ризик да паднете во депресија, особено ако веќе еднаш сте биле изложени.

Коронавирус