четврток, 28. јули 2022. Вести денес: 181
home Занимливости

ТЕСТ на интелигенција: Можете ли да ги решите овие ТРИ ЗАГРАТКИ?

ТЕСТ на интелигенција: Можете ли да ги решите овие ТРИ ЗАГРАТКИ?

Загатки кои ќе ви откријат колку сте интелигентни!

Еве можност да го изострите умот со помош на навидум едноставни загатки. Ваше е да се обидете да ги решите овие три загатки за најмногу две минути.

Тестовите за интелигенција обично се прилично обемни и траат по неколку часа. Меѓутоа, со овој краток тест веќе ќе го проверите нивото на вашата интелигенција.

Прва загатка

Сврти ме на една страна и јас сум се. Преполови ме и јас сум ништо. Што сум јас?

Второ логично прашање

Во езерото растат езерски рози. Бројот на езерски рози се удвојува секој ден. Потребни се 48 дена за езерските рози да го покријат целото езеро. Колку дена се потребни за езерските рози да покријат половина од езерото?

Трета загатка

Што му припаѓа на човекот, а другите го користат почесто од него?

Решенија

Одговорот е број 8.
Одговорот е 47 дена. Езерото ќе биде покриено по 48 дена, а количината на езерски рози се удвојува секој ден, а потоа езерото ќе биде половина покриено претходниот ден.
Одговорот е име. Ретко зборуваме за себе во трето лице, другите го користат нашето име почесто од нас.

Коронавирус