понеделник, 21. ноември 2022. Вести денес: 21
home Занимливости

Тајна стара 3.000 години: Кои биле Ромео и Јулија од библискиот град?

Тајна стара 3.000 години: Кои биле Ромео и Јулија од библискиот град?

Археолозите веруваат дека парот починал во исто време.
Пред повеќе од 3.000 години, двојка во библиското место Бетсаида, Израел, беше погребана во прегратка, со машка рака над женско тело, а археолозите кои ги открија нивните остатоци ја нарекуваат двојката Ромео и Јулија.

Археолозите веруваат дека тие починале во исто време, иако не се сигурни што ги убило, изјави Рами Арав, директор на проектот Бетсаида и професор по религиозни студии на Универзитетот во Небраска Омаха.

„Многу ретко ќе најдете ваква двојка“, рече Арав на виртуелната конференција за археологија што ја одржаа Универзитетот во Њујорк и Израелскиот орган за антиквитети од 25 до 28 октомври.
Откако го проучи скелетот, Арав рече дека мажот починал во доцните тинејџерски години, а жената во раните или пред тинејџерските години.

И покрај интимната положба на погребаната двојка, археолозите не можат да бидат сигурни дека тие биле романтична двојка, изјави Арав, истакнувајќи дека оној што ги погребал ги ставил во „позиција на гушкање“.
Таа позиција ја дадоа луѓето што ги погребаа. Можеби луѓето што ги погребаа ја знаеја нивната приказна – рече Арав.

Кои беа тие?

Во гробницата не беше пронајден предмет – рече Арав и додаде дека тој и неговите колеги не знаат дали тие две лица биле елитни членови на општеството или од скромно семејство.
Врз основа на археолошки остатоци и зачувани историски податоци, археолозите можат да кажат дека, во времето кога живеела двојката, луѓето во Витсаида „биле Арамејци“.

Научниците знаат дека Бетсаида била престолнина на Гешур, царство споменето неколку пати во хебрејската Библија. Приказните раскажани во Библијата тврдат дека Гешур понекогаш бил во судир со Израел.
Археолозите би сакале да извлечат ДНК од скелетот на парот за да дознаат повеќе за нив, но во моментов немаат средства за да го сторат тоа.

Ископувањата во Бетсаида траат од 1987 година, а остатоците од парите се пронајдени пред околу десет години, рече Арав, додавајќи дека ова се најстарите скелети што истражувачкиот тим ги пронашол на тоа место.

Извор: ПОПАРА 

Коронавирус