четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 165
home Занимливости

СТУДИЈА: Климатските промени полека го „бришат“ јужниот жолт габар познат како братучедот на Зазу од кралот Лав – некои податоци се загрижувачки и алармантни!

СТУДИЈА: Климатските промени полека го „бришат“ јужниот жолт габар познат како братучедот на Зазу од кралот Лав – некои податоци се загрижувачки и алармантни!

Со својот долг и жолт надолу закривен клун, јужниот жолт габар е една од највеличенствените птици во животинското царство. Овој вид е братучед на црвениот габар, кој станал познат како Зазу од Кралот Лав.

Но, зачудувачката птица е изложена на ризик да биде уништена од климатските промени, покажува една нова студија.

Истражувачите од Универзитетот во Кејп Таун ги проучувале ефектите на високиот умерен воздух и сушата врз успехот на размножување на птиците во пустината Калахари од 2008 до 2019 година. Нивните наоди откриваат дека производството на размножување „пропаднало“ во ова време – за што е виновно зголемувањето на температурата.

ФОТО: Nicholas Pattinson

Претходните студии покажале како животните кои живеат во пустината Калахари ги трпат последиците од глобалното затоплување.

На пример, една претходна студија откри како повеќе видови птици сега се размножуваат порано и за пократко време.

Во новата студија, тимот тргна да го истражи влијанието на климатските промени врз жолти габари во период од 10 години.

– Има брзо растечки докази за негативните ефекти на високите температури врз однесувањето, физиологијата, размножувањето и преживувањето на различни видови птици, цицачи и влекачи ширум светот, рече д-р Николас Патинсон, првиот автор на студијата.

– На пример, сè повеќе се забележуваат настани поврзани со масовно изумирање во период од неколку дена, кои без сомнение претставуваат закана за упорноста на населението и функцијата на екосистемот.

Истражувачите го проучувале успехот на размножување на парови јужни жолти габари во дрвени гнезда во резерватот на реката Куруман и ги споредиле нивните наоди со климатските трендови во регионот.

Нивните резултати покажале дека со зголемувањето на максималната температура на воздухот, производството за размножување паднало.

– Во текот на периодот на мониторинг, субсмртоносните ефекти на високите температури (вклучувајќи компромитирано барање храна, обезбедување и одржување на телесната маса) ја намалија шансата успешно да се размножуваат или дури и воопшто да се размножуваат, објасни д-р Патинсон.

Кога ги споредиле првите три сезони (2008-2011) со последните три (2016-2019), истражувачите откриле дека просечниот процент на зафатени гнездо кутии се намалил од 52 отсто на само 12 отсто.

Успехот на гнездото (успешно одгледување и одведување на најмалку едно пиле) исто така се намали од 58 проценти на 17 проценти, додека просечниот број на пилиња се намали од 1,1 на 0,4.

И кога просечната температура на воздухот отишла над 96,2 °F (35,7 °C), воопшто немаше успешни обиди за размножување. Загрижувачки, сегашните предвидувања за затоплување покажуваат дека целата сезона на парење ќе ја затемни оваа температура до 2027 година.

– Голем дел од јавната перцепција за ефектите од климатската криза е поврзана со сценарија пресметани за 2050 година и понатаму, рече д-р Патинсон.

– Сепак, ефектите од климатската криза се актуелни и може да се манифестираат не само во текот на нашиот живот, туку дури и во текот на една деценија. И покрај тоа што нема впечатливи големи изумрени настани, нашето предвидување во оваа студија е дека јужните жолти габари би можеле да бидат истребени од најжешките делови од нивниот опсег уште во 2027 година. Подсмртоносните последици од високите температури може да доведат до локални истребувања со тоа што ќе резултира со неуспех во регрутирањето (т.е. нема млади животни да се приклучат на популацијата) и промени во екосистемите од кои сите зависиме, додава тој.

Коронавирус