сабота, 30. јули 2022. Вести денес: 41
home Занимливости

Ставете јајце на дното на саксијата со цвеќиња и ќе видите нешто неверојатно! Овој трик ќе ве воодушеви! (ВИДЕО)

Ставете јајце на дното на саксијата со цвеќиња и ќе видите нешто неверојатно! Овој трик ќе ве воодушеви! (ВИДЕО)

Идејата е дека додека јајцата се распаѓаат, тие ја обезбедуваат почвата со многу потребни хранливи материи, помагајќи им на растенијата да растат и да останат здрави.

Лушпата од јајцето содржи калциум кој му помага на растението да расте и да развива плодови.

Друга опција е да ставите јајце и банана во дупката, на тој начин ќе додадете уште повеќе хранливи материи во почвата.

Секој градинар може да ви каже дека почвата е најважниот дел од секоја градина, а она што ја прави почвата важна се хранливите материи што ги содржи. Преку корените, растенијата земаат хранливи материи од почвата, ги апсорбираат и ги користат како основни градежни блокови за да создадат нови клетки. Ако почвата нема доволно различни видови на хранливи материи, растот на растенијата запира и бројот на плодови се намалува.

Јајце-школките содржат калциум, неопходен за растенијата.

Друг начин да ги користите лушпите е да ги мелете и да ги посипете во земјата. На овој начин ќе избегнете ризик од гниење на јајцето (во тој случај се појавуваат многу непријатни мириси).

Коронавирус