вторник, 25. јануари 2022. Вести денес: 1
home Занимливости

Стаорците ги загрозуваат коралните гребени

Стаорците ги загрозуваат коралните гребени

Стаорците не се животни кои би ги поврзале со коралните гребени, но научниците тврдат дека тие животни директно ги загрозуваат овие екосистеми.

Тим кој работи на архипелагот Чагос у Индискиот океан открил дека стаорците на островите прават големи проблеми за коралните гребени.

-Стаорците ја уништуваат популацијата на морските птици што ја намалува количината на измет од птици – што е природно ѓубриво за коралите и така го нарушуваат здравиот екосистем околу островот, се вели во студијата.

Островите Чагос се природна лабораторија од големи размери. Архипелагот е ненаселен, но некои острови станаа домови за стаорци кои до брегот стигнел со бродови.

Професорот Ник Грејем од Универзитетот од Ланкастер објаснува дека островите без стаорци се бучни, полни со птици и препознатливи по карактеристичниот мирис од изметот на морските птици.

-Ако отидете на остров каде што има стаорци, морските птици скоро и да ги нема, вели Грејем.

Коронавирус