четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 190
home Занимливости

Сигурно сте слушнале дека златната рипка исполнува желба, еве од каде потекнува легендата и дали е вистина

Сигурно сте слушнале дека златната рипка исполнува желба, еве од каде потекнува легендата и дали е вистина

Златната рипка е една од најпопуларните и најбарани аквариумски видови. За овие риби кружат многу митови, но најраспространет е оној дека таа исполнува желби.

Не е познато точно од кога оваа легенда постои, но одамна се провлекува меѓу луѓето.

Во ваква верзија од легендите првпат се појавува со приказната за рибарот и рипката.

Тогаш е фатена златна рипка која ветувала дека ќе му исполни една желба на рибарот ако биде ослободена.

Стара легенда вели дека златната рипка сепак може да исполни желба на некои луѓе. Ќе го познаете тој момент ако сите златни рипки во еден аквариум допливаат до вас во моментот кога стоите пред нив.

Ако тоа се случи, за секој случај замислете си желба. Никогаш не се знае.

Коронавирус