среда, 25. мај 2022. Вести денес: 152
home Занимливости

Штом ги забележите ОВИЕ ДВА симптоми, СТЕ ПРЕТЕРАЛЕ: Ако внесете ПРЕМНОГУ вода во организмот, ќе си создадете огромен проблем

Штом ги забележите ОВИЕ ДВА симптоми, СТЕ ПРЕТЕРАЛЕ: Ако внесете ПРЕМНОГУ вода во организмот, ќе си создадете огромен проблем

Како што треба да бидете умерени во сеѐ, тоа се однесува и на внесувањето вода во организмот.

Водата го сочинува најголемиот дел од нашата телесна тежина и е од големо значење за нашето тело. Ако не сте доволно хидрирани, тоа може да доведе до сериозни здравствени проблеми.

Сепак, треба да бидете умерени во сè, вклучително и во водата за пиење, бидејќи прекумерното внесување вода сепак може да ви наштети.

Преголемото консумирање на вода доведува до прекумерна хидратација и зголемување на телесната тежина, а прекумерната хидратација може да биде опасна. Се појавува, имено, кога количината на сол и други електролити во вашето тело стануваат премногу разредени, загрозувајќи ги редовните функции на телото.

Исто така, прекумерното внесување на вода го намалува нивото на натриум во крвта, што може да предизвика отекување на телесните клетки, вклучително и мозочните клетки, а доколку бубрезите не можат правилно да ја извршуваат својата функција, течноста се акумулира и доведува до хипонатремија опасна по живот.

Првите знаци дека сте се предозирале со течност се оток, најмногу во нозете и гадење.

Дневниот внес на вода во организмот треба да биде околу 3,7 литри за мажи и 2,7 литри за жени.

Коронавирус