среда, 28. септември 2022. Вести денес: 121
home Занимливости

Што се случува со организмот кога ќе престанете да пушите?!

Човечкото тело е навистина невероватна работа, бидејќи за само 20 минути откако е испушена цигарата почнува да се оправува.
Што се случува со организмот кога ќе престанете да пушите?!

Сите знаеме за штетните последици предизвикани од конзумирање на цигари. Доколку сте пушач, ризикувате да добиете рак, инфаркт, мозочен удар…

Меѓутоа , сеуште не е се загубено ако сте пушач и престанете да пушите на време.

Што се случува во човечкото тело во минути, часови, месеци и години после последната испушена цигара?

После 20 минути

Човечкото тело е навистина невероватна работа, бидејќи за само 20 минути откако е испушена цигарата почнува да се оправува. Притисокот и пулсот се враќаат во нормака а температурата на рацете и нозете ви се наголемува.

После осум часа

Количината на никотин и јаглен – моноксит во крвта се намалува за половина. Нивото на кислород се зголемува и се враќа во нормала, па сте “будни”, спиете подобро и појаки сте. Меѓутоа, познато е дека точно тие осум часа се “критични” за луѓе кои сакаат да се одвикнат од пушење и многу е важно да се издржат тие осум часа, бидејќи после тоа одвикнувањето станува полесно.

После 48 часа

Јаглен-моноксид и никотинот ги снемува од телото. Плуќата почнуваат да се чистат, нервните завршетоци се опоравуваат и ви се враќа осетот за мирис и вкус.

После три месеци

Функцијата на плуќата и циркулацијата доста се поправаат. Шетањето и вежбањето стануваат полесни, и се помалку кашлате.

Помеѓу еден и девет месеци

Запушените синуси и заморот скоро ги снемува. Дишете многу полесно и веќе не ви недостасува здив. Генерално сте поздрави.

После еднa година

Ризик од настинка и срцеви заболувања е помала за 50 отсто.

Помеѓу пет и 15 години

Диабетис е болест која можат да ја добијт долгогодишните пушачи. Доколку издржите пет години без консумирање на цигари, ризикот се намалува, како и ризик за добивање мозочен удар.

За 10 години

Ризик да добиете рак е ист како и кај непушачи, бидејќи 60 отсто карциномот е поврзан со пушење и лоша исхрана.

За 15 години

Ризик да добиете срцева болест или инфаркт сега е иста како кај непушачи. Познато е дека никотинот влијае на запушување на крвните садови и поради тоа е намалена циркулацијата на крвта и доведува до мозочнен или срцев удар.

Коронавирус