четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 24
home Занимливости

Што ќе му се случи на светот ако ги снема инсектите?

Што ќе му се случи на светот ако ги снема инсектите?

Тешко е да се поверува, но светот нема да опстане без инсекти.

Еве и зошто:

Во светот има околу 80 проценти од растенијата, кои цветаат.

Тоа значи дека тие бараат опрашување од страна на инсектите, како што се пчели или пеперутки. Понекогаш ветерот и другите животни ненамерно вршат опрашување, но тоа не е доволно. Поголемиот дел од оваа работа ја прават инсектите.

Без опрашување, на Земјата не би опстанала ниту една билка.

Без инсекти, ќе исчезне прехранбениот синџир. Ако исчезнат инсектите, ќе исчезнат и сите птици и цицачи.

Малку по малку, исчезнување на инсектите ќе доведе до масовно уништување на животот на Земјата.

Коронавирус