четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 0
АКТУЕЛНО

Падна владата во Бугарија, Кирил Петков повеќе не е премиер

home Занимливости

Што гледа човекот кога умира? Научниците за прв пат скенираа мозок на маж кој бил на смртна постела – ова дефинитивно никој не го очекувал!

Што гледа човекот кога умира? Научниците за прв пат скенираа мозок на маж кој бил на смртна постела – ова дефинитивно никој не го очекувал!

За прв пат досега, научниците ја снимиле активноста на човечкиот мозок што умира, откривајќи дека ги покажува истите модели како што се гледаат за време на сонот, меморијата и медитацијата, откри новото истражување.

Наодите објавени во списанието Frontiers in Aging Neuroscience во вторникот покажаа снимање на активност кај 87-годишен пациент кој бил поврзан на електроенцефалографски апарат (ЕЕГ) за откривање напади и лекување на пациент кога ненадејно доживеал срцев удар и починал.

Деветстотини секунди од мозочната активност измерена во моментот на смртта на пациентот се опишани како слични на „сеќавање на животот“. Искуството, кое се споредува со она што се случува околу искуството блиску до смртта, потенцијално одговара на прашањето за мозочната активност во моментот, што ги збуни невронаучниците.

– Со генерирање на осцилациите вклучени во обновувањето на меморијата, мозокот може да го репродуцира последниот потсетник за важни животни настани непосредно пред нашата смрт, вели д-р Ајмал Земар, неврохирург од Универзитетот Луисвил во САД, кој го организирал истражувањето.

Истражувачите сугерираат дека наодите би можеле да значат дека мозокот останува активен и координиран додека поединецот умира, дури и по смртта. Земар додаде дека „овие наоди го предизвикуваат нашето разбирање за тоа кога точно завршува животот и генерираат важни подоцнежни прашања, како што се оние поврзани со времето на донирање органи“.

Студијата е прва што ја испитува живата мозочна активност на лице што умира, но слични наоди во осцилациите се забележани кај стаорци чувани во контролирана средина. Бидејќи пациентот претходно претрпел повреди на мозокот поради напади и отоци, истражувачите прифаќаат дека податоците се комплицирани, а Земар изјавил дека планира да спроведе дополнителна истрага за да ја потврди својата првична студија.

Коронавирус