четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 155
home Занимливости

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИТИЕ: Ова е вистинското лице на Исус Христос (ВИДЕО)

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИТИЕ: Ова е вистинското лице на Исус Христос (ВИДЕО)

Торинскиот покров е како што се верува дел од платното во кое бил замотан Исус Христос при положувањето во гроб.

Ова ленено платно е димензија 4,4 х 1,1 метар и на него е избледен лик на висок маж со брада, мустаќи и коса поделена по средина. На зглобот на раката се гледа траг од рана во форма на круг настаната од прободување, а прободен му е и градниот кош. Покровот со години се чува во Катедралата Св. Јован Крстител во Торино, а христијаните веруваат дека на него е ликот на самиот Исус Христос.

Авторот на книгата Мистерија на покровот, Џулио Фанти, професор по механичко и термо инженерство во Падова, истакнува дека ова дело е од периодот помеѓу 280 п.н.е и 220 п.н.е, што значи дека постоело и во времето на Исус.

Римокатоличката црква формално не го прифатила Торинскиот покров како автентичен, но не го ни отфрли. Меѓутоа папата Пије XII во 19958 година го призна како објект со кој се обожава „Светото лице Исусово), а во поскоро време папата Бенедикт XVI и Фрањо го опишаа како „икона“, додека првиот полски папа, Јован Павле II, го нарече „огледало на евангелието“.

Коронавирус