четврток, 28. октомври 2021. Вести денес: 59
home Занимливости

Сакаш плата од 1.000 евра, а немаш факултет, ова е за тебе!

Сакаш плата од 1.000 евра, а немаш факултет, ова е за тебе!

Просечната нето плата во Макеоднија во јули годинава изнесува околу 25.000 денари – или околу 420 евра. Сепак, факт е дека во Македонија има занимања кои значително го зголемуваат тој просек. Да се ​​биде добар менаџер, програмер, фитнес инструктор или фотограф значи дека вашата плата очекувано може да оди и над 1.000 евра.

Занимањата со плата од 1.000 евра и повеќе кај нас не се многу на број, но тие сè повеќе бараат. Да ви помогнеме да не живеете „крпајќи крај со крај“ од денес до утре, ова е списокот на работни места што се високо платени во нашата земја, а кои се прифатливи за најголем број луѓе па и тие кои немаат универзитетска диплома.

  1. Програмер

За придобивките од работењето во ИТ индустријата се зборува широко. Дека ова е гранка на сегашноста и иднината е потврдено од фактот дека во Македонија ни требаат најмалку 4-5.000 програмери во секое време. Во средните училишта низ цела Македонија се отвараат насоки за ИТ, а една од главните мотиви за оваа работа е платата, но и можност да се добие работа каде и да посакате.

– Платата во ИТ секторот зависи од вашата позиција, познавање на програмски јазици, како и од годините што ги поминавте за да ја извршувате оваа работа, т.е. дали сте помлад, среден или постар програмер. Платите за помладите плати се нешто пониски, околу 700-800 евра во просек, додека средно подготвените и сениорите заработуваат по правило плата над 1.000 €.

Доколку и креирате софтвер, сајтови, апликации… а не раборите само на ИТ одржување, заработката во месецот може да дојде и до 2.000 евра, а некои месеци можеби и над тоа ако навистина го знаете занаетот.

  1. Врвен менаџер

Да се ​​биде врвен менаџер во Македонија повлекува талент, постојано учење нови методи и движења на пазарот и одговорност од една страна, додека од друга страна значи исклучително висока заработка која може да достигне и над 10 000 евра месечо, како и бројни поволности – платени лични трошоци, службени автомобили, како и надомест ако го раскинат договорот. – Во зависност од одговорноста и учеството во профитот на фирмата, од средното таканаречено оперативно управување, платата веќе надминува две илјади евра, а во зависност од индустријата во која ја работите платата за врвни менаџери оди од 5 до 10 000 евра.

За оние во бизнисот, кои остваруваат значителна добивка, нето заработката со плата и бонуси достигнува и до 15.000 евра месечно доколку менаџерот остварува раст на добивката која ги покрива неговите трошоци и плановите на компанијата.

  1. Контролор на летање

Оваа работа е многу стресна, но исто така и профитабилна и е една од најплатените работни места во Македонија.

Операторите заработуваат помеѓу 1.500 и 3.000 евра, додека оние на врвните позиции добиваат уште повисоки плати. Работат добри и искусни контролори на летање и со средно образование ако имале успех во полагањето курсеви и стручно усовршување за време на работата.

  1. Фитнес инструктор

Можеби се малку неочекувано на оваа листа, но спортските ентузијасти знаат дека оваа напорна работа може да се исплати, особено за обучени инструктори. Инструкторите за фитнес кај нас најчесто примаат 400-500 евра на сметка, и уште толку или повеќе на рака зависно од големината на групата со која работат.

Ги прашавме и корисниците на теретани и самите инструктори колку плаќаат или добиваат од индивидуална обука и сумата за која се договораат најчесто е – 40-50 евра на ден, што кога ќе се додаде на фиксна плата, надминува над 1.000 евра. Сепак, треба да се има предвид дека ова е работа од утро до вечер со многу малку слободно време.

  1. Фотограф

Ако ја сакате работата на терен и реализација на својата апсолутна креативност, но исто така и сакате да заработувате многу пари – тогаш работата на фотографот е идеална за вас. Повеќето добри фотографи имаат долгогодишно искуство да инвестираат илјадници евра во опрема за да го работат овој бизнис што е можно посериозно. Првичните инвестиции се големи, но на крајот работата се исплати. Фиксните плати за добри фотографи во агенциите и медумите се од 400-500 евра па нагоре, но дополнителните приходи им се без лимит и ретко кога заработуваат помалку од 1.000 евра месечно

 

Локални избори 2021