четврток, 8. декември 2022. Вести денес: 62
home Занимливости

Пронајден е череп на изумрен вид на крокодил

Пронајден е череп на изумрен вид на крокодил

Откриен е череп на крокодил стар осум милиони години во централна Австралија, за кој се верува дека припаѓал на истребен вид, соопштија тамошните научници.

Черепот беше пронајден уште во 2009 година, на околу 200 километри од Алис Спрингс на северната територија и се смета дека припаѓа на непознат род на влекачи Бар, пренесува Би-Би-Си.

Д-р Адам Јејтс, виш кустос за земни науки во Музејот и уметничката галерија на Северната територија, рече дека черепот е убедливо најдобриот примерок на крокодил од родот Бару што е пронајден досега.

Тоа ни кажува за нови видови за кои не знаевме дека ја населуваат централна Австралија. Малку е изненадувачки што крокодилите живеат во реките на централна Австралија”, рече тој.

Како што е наведено, овој вид крокодил имал бројни анатомски разлики од другите крокодили.

– Тоа е најсилниот член на родот Бару. Има особено големи заби, па дури и помал број на заби, рече Јејтс.
Бар е дел од изложба во Музејот на северната територија и уметничката галерија, а черепот од 2009 година не е дел од изложбата, иако е изложен реконструиран 3Д печатен крокодилски скелет.

Постојат низа причини зошто откритието само што излезе на виделина. Прво на сите, да се подготви фосил како овој, треба долго време да се исчисти и поправи.

– За време на откривањето, не беше препознаено дека станува збор за нов вид на Бару, но се сметаше дека е еден од Бару за кој веќе знаеме, рече Јејтс.

Qatar 2022