четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 3
home Занимливости

Предупредување од докторите: Крлежите почнаа да напаѓаат- совети како да се заштитите

Предупредување од докторите: Крлежите почнаа да напаѓаат- совети како да се заштитите

Со доаѓањето на пролетта доаѓаат и повисоките временски температури. Време во кое се буди флората и фауната низ парковите, ливадите и планините. Меѓутоа со тоа се будат и инсектите. Свежата и повисоко израсната трева по ливадите е идеално живеалиште за крлежите.

Крлежите претставуваат вектори, односно пренесувачи на повеќе видови на болести велат лекарите. Овие инсекти доколку се закачат за нашето тело може да ни пренесат болести кои може да го загрозат нашето здравје. Најчесто болести кои ги пренесуваат крлежите се медитеранска треска или лајмска борелиоза, но и други болести.

Лекарите ги советуваат граѓаните доколку планираат во овој период да прошетаат по ливади да се заштитат од крлежи, така што ќе носат светла облека, бидејќи крлежите се темни, односно црни и доколку се закачи на вашата светла облека ќе може полесно да се види и навреме да се одстрани. Исто така, тие советуваат да се носи облека која ќе го покрива секој дел од нашето тело, да не оставаме откриено тело.

Коронавирус