четврток, 2. февруари 2023. Вести денес: 0
home Занимливости

Прашање кое сите си го поставуваат: Што би се случило кога сите луѓе наеднаш би исчезнале од Земјата (ВИДЕО)

Прашање кое сите си го поставуваат: Што би се случило кога сите луѓе наеднаш би исчезнале од Земјата (ВИДЕО)

На Земјата живеат повеќе од 7,6 милијарди луѓе, а тој број секојдневно се зголемува. Влијанието кое го имаме на планетата најлесно ќе го сфатиме ако се запрашаме „што би било кога нас би не немало“. Тој одговор го понуди порталот „What if“.

За неколку секунди

Кога луѓето наеднаш би исчезнале од Земјата, хаосот би настапил во истиот момент. Авионите би паѓале, возовите би скокале од шините, автомобили без возачи…

За еден час

По еден час би почнало помрачување на светот. Електраните би престанале да работат.

После една година

Следниот ден компјутерите автоматски би ги исклучиле погоните во нуклеарните централи и така би се спречила катастрофа. Светот би останал без електрична енергија.

После три дена

Улиците би биле полни со животни.

После 10 дена

За десет дена би попуштиле сигурносните мерки во нуклеарните електрани и би тргнале серија експлозии, би се ослободила токсична радијација ширум планетата. Животните кои живеат во погодените подрачја би умреле. Стоката и домашните животни би се повлекле во планините.

После неколку години

За неколку години градовите какви што денес ги познаваме би почнеле да личат на тематски паркови. Радијацијата би се расчистила, а вегетацијата би почнала да расте по улиците и зградите. Се би било прикриено со мов.

После 30 години

За 30 години сателитите кои се лансирани да ја истражуваат вселената би се вратиле на земјата. Куќите и солитерите би се рушеле.

После 40 година

Глобалното затоплување би продолжило уште 40 години после исчезнување на луѓето.

После 60 години

За 60 години би почнал да опоравува морскиот живот.

После 150 години

Природата би се вратила во природната состојба. Лондон би станал мочуриште, во Ванкувер од снегот и мразот би се издигале костурски високи згради, Лас Вегас би бил пустина.

После 500 година

После 500 години шумите би станале поздрави отколку што биле во последните 10.000 години, а природата би ја избришала секоја трага од човековото постоење.