вторник, 26. октомври 2021. Вести денес: 9
home Занимливости

ПОТРЕБНИ ИМ БИЛЕ 900 ГОДИНИ ДА ЈА РЕШАТ МИСТЕРИЈАТА! Астрономите виделе јака светлина – ова е причината за нејзиното појавување

ПОТРЕБНИ ИМ БИЛЕ 900 ГОДИНИ ДА ЈА РЕШАТ МИСТЕРИЈАТА! Астрономите виделе јака светлина – ова е причината за нејзиното појавување

Пред речиси 900 години, кинеските и јапонските астрономи воспоставија силна светлина, која потсетува на онаа што ја рефлектира Сатурн. Тие конечно успеаја да ја решат мистеријата за појавата на оваа светлина.

Астрономите веруваат дека решиле загатка стара 840 години. Според нив, две sвезди со висока густина се судриле на Млечниот Пат и формирале супернова. Експлозијата најверојатно довела до формирање на sвезда со екстремно висока топлина, сега позната како Пaркерова ѕвезда како и маглини, „облаци“ од гас и прашина што се шират, под името Па 30.

Оваа супернова, или како што ја нарекоа „sвезда во посета“ од кинеските астрономи, беше видлива од 6 февруари до 6 август 1181 година. Според научната студија објавена во списанието „Astrophysical Journal Letters“, тоа е едно од само деветте супернови во нашата галаксија што се снимени низ историјата.

Астрономите досега пронајдоа остатоци од сите супернови, освен овој забележан во 1181 година.

Животот надвор од земјата сега е до 100 пати поверојатен – тврди новата студија

Маглината Па 30 е откриена во 2013 година. Во новата студија, научниците пресметале колку брзо се шири и достигнале брзина од 1.100 километри во секунда. Знаејќи ја таа брзина, тие пресметале дека мора да е стара околу 1.000 години, што ја „смести“ во периодот кога кинеските и јапонските астрономи забележаа силна светлина на небото.

Исто така, ова е потврдено со историски документи, кои опишуваат необична светлина и „гостинска sвезда“ на небото.

Во документите се наведува дека се наоѓа помеѓу со cosвездијата Чуанче и Хуагаи, како што го означиле кинеските астрономи, што одговара на положбата на sвездата на Паркер, вели Алберт Зилстра од Универзитетот во Манчестер.

Астрономите претходно претпоставуваа дека sвездата на Паркер е формирана со спојување на две бели џуџиња, sвезди со екстремна густина што го трошеле нивното нуклеарно гориво. Таквата фузија води до формирање на релативно редок тип на супернова, пишува b92.net

Суперновата од 1181 година ги имаше карактеристиките на тој редок вид, вели Зијлстра. Имајќи го тоа предвид, како и другите информации, времето на неговото создавање, неговото времетраење, Зијлстра вели дека може да се заклучи дека sвездата и маглината Паркер Пар 30 се токму остатоци од таа супернова од 1181 година, пренесува „Live Science“.

Локални избори 2021