вторник, 4. октомври 2022. Вести денес: 77
home Занимливости

Овој тест може да го направат само надарени луѓе: Дали сте и вие еден од нив?

Овој тест може да го направат само надарени луѓе: Дали сте и вие еден од нив?

Ако сте од оние луѓе кои имаат неверојатен фокус и голема концентрација и секогаш успеваат да најдат скриен предмет на фотографијата, ова загатка е само за вас.

Дознајте подолу дали сте надарени. Погледнете ја фотографијата и обидете се да ја пронајдете буквата „Т“ скриена меѓу мноштвото букви „Л“.

Како мала помош, ќе ви откриеме: „Т“ на фотографијата нема да биде црвена.

Ако го пронајдете за помалку од 10 секунди, ви честитаме вие сте навистина талентирани и имате остро око.

Дали успеавте?

Овој тест е создаден од тим на Универзитетот Џон Хопкинс во Бостон, каде истражувачите откриле дека посакуваната ставка е многу полесно да се забележи, ако знаете што да не барате.

Резултатите покажаа дека ако луѓето имаат одредено време да ги научат бараните работи, а однапред знаат што не треба да научат, самиот процес на пребарување и учење е многу побрз и поефикасен.

– Личностите кои експлицитно го игнорираат одвлекувањето на вниманието, ги подобруваат перформансите на визуелното пребарување, што е клучна вештина за професионалните трагачи, како што се радиолози или луѓе кои го прегледуваат багажот на аеродромите, изјави водечкиот автор Корбин Канингам.

– Ова дело може да им помогне на луѓето кои се занимаваат со визуелно пребарување, рече авторот на студијата.

Коронавирус