вторник, 26. мај 2020. Вести денес: 0
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Занимливости

Овој допир лекува… сѐ?!

Овој допир лекува… сѐ?!

Истражувачите од Универзитетот во Колорадо открија дека, кога се допираат лица што се сакаат, се синхронизираат отчукувањата на срцето и дишењето, а болката станува помалку интензивна.

За време на истражувањето, 22 двојки биле сместени во симулирана ситуација на соба за породување.

Откако кај жените бил воведен елементот на болка, синхронизацијата меѓу партнерите прво била прекината, меѓутоа – допирот успеал да се воспостави повторно.

Научниците веруваат дека причина за тоа е што допирот предизвикува емпатија и создава ефект на смирување на болката.

Вашиот партнер е најдобриот лек – прегрнете го!

Коронавирус