вторник, 2. јуни 2020. Вести денес: 104
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Занимливости

Ова видео го подели светот – кое име го слушате вие?

Ова видео го подели светот – кое име го слушате вие?

Ова видео кое што ќе ви го претставиме секој еден човек го слуша различно. Во него се слушаат две имиња Јани и Лорал.

Додека едни сметаат дека името кое што го слушаат е Лорал, на другите не им е јасно како воопшто можат да го слушнат тоа, со оглед на тоа што тие слушаат Јани.

Станува збор за звучна илузија. Една од најпознатите звучни илузии се нарекува Тритонов парадокс. Парадоксот лежи во тоа што различни луѓе, различно го слушаат звукот.

Како е можно тоа?

Тоновите во себе содржат и високи и ниски фреквенции, меѓутоа мозокот секој поединечно различно го обработува – или висока или ниска фреквенција.

Во зависност од тоа дали мозокот одлучил да ја избере ниската или високата фреквенција зависи и кој тон ќе го чуеме.

Што слушнавте вие на видео снимката? Лорал или Јани?

Коронавирус