среда, 22. јуни 2022. Вести денес: 171
АКТУЕЛНО

Падна владата во Бугарија, Кирил Петков повеќе не е премиер

home Занимливости

Ова растение треба да го има во секоја куќа: Го чисти воздухот од секакво загадување, но и носи среќа!

Ова растение треба да го има во секоја куќа: Го чисти воздухот од секакво загадување, но и носи среќа!

Може да се чува во сенка, но и на светлина. Потребно е многу малку внимание, а добивате многу. Има високо прочистувачко, антимикробно и антибактериско дејство.

Собните растенија се одгледуваат главно за зеленилото на нивните лисја и убавите цвеќиња, заборавајќи на студената зима.

Постојат растенија кои не се само убави, но исто така поседуваат низа корисни својства. Благодарение на овие карактеристики, тие значително ја подобруваат микроклимата на нашиот дом. Еден од нив е прекрасниот хлорофитум или зелен крин.

Ова растение можете да го чувате на светло или во сенка.

Во светло, хлорофитумот станува посветло со времето, а лентите на нејзините лисја се многу украсни, додека кај растенијата во сенка тие постепено исчезнуваат.

Хлорофитумот или зелениот крин има можност активно да го прочистуваат воздухот во просторијата.

Ефикасно ги неутрализира супстанциите штетни за човечкото тело, како што се фенол, бензен, формалдехид и други, кои се испуштаат во големи количини.

Ги апсорбира издувните гасови многу ефикасно. Затоа, ова растение е едноставно од суштинско значење за секој што живее на првиот и вториот кат. Хлорофитумот е исто така од суштинско значење во кујната заради неговата способност активно да апсорбира јаглерод моноксид.

Ова растение е неизбежно во домовите на оние што пушат затоа што зелениот крин го неутрализира чадот од тутунот.

Покрај тоа, ова растение има изразена антимикробна и антибактериска активност.

Следбениците на Фенг Шуи исто така препорачуваат да го чувате ова растение во куќата.

Сите ние поминуваме голем дел од животот дома, поради што е важно да создадеме удобни услови за живот. Чистиот воздух без штетни материи е основа на здравјето и затоа треба да користиме хлорофитум, кој ни е даден од мајката природа, за да го прочистиме воздухот.

Коронавирус