сабота, 4. декември 2021. Вести денес: 93
home Занимливости

Ова е најомиленото име на светот

Ова е најомиленото име на светот

Различни земји, различни обичаи? Не секогаш. Барем не кога станува збор за имињата на бебињата…

Имено, иако омилените имиња за бебиња низ земјите во светот се разликуваат, постојат меѓународни поклопувања. Една страница на интернет откри кое е најомиленото име за бебе низ целиот свет.

Во девет земји се наоѓа на прво место меѓу омилените детски имиња. Во другите 20 земји е на второ место: името Софи(ј)а! Во сите свои варијации, ова е омиленото име на родителите низ целиот свет без обзир на мајчиниот јазик. Овој заклучок е доказ од една спроведена анкета во 49 држави.

Во нашата земја, исто така ова име е застапено, а Софи(ј)а означува „мудрост“.

Коронавирус