четврток, 4. јуни 2020. Вести денес: 41
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Занимливости

Откриени нов тип на минијатурни црни дупки

Откриени нов тип на минијатурни црни дупки

Во списанието Science е објавена студија за откриени и класифицирани нов тип на црни дупки. Станува збор за црни дупки кои се значително помали од оние со денес познатите димензии, па и за помали односно минијатурни црни дупки.

„Постои цела една популација која треба да ја истражиме во нашиот поход на црни дупки“, вели астрономот Тод Томпсон, водач на истражувачкиот тим и професор на Универзитетот во Охајо.

Црните дупки настануваат од умрени ѕвезди, а откако експлодираат и колабираат креираат тело со исклучително силна гравитација на која не може ни светлината да ѝ избега. Некои црни дупки се лоцирани во центрите на галаксиите и се еден вид мотор на целата галаксија, а некои се родени во други делови на овие масивни збирови на ѕвезди.

Сепак, не сите мртви ѕвезди се претвораат во црни дупки, некои станале и неутронски ѕвезди. Овие две групи на тела кои настануваат со смрт на ѕвезда се во фокусот на научниците.

До неодамна се мислеше дека црните дупки варираат во големината и во масата, но сега се забележани црни дупки кои се 3,3 пати поголеми од Сонцето. До неодамна најмалата забележана црна дупка беше 3,8 пати поголема од Сонцето.

 

Коронавирус