недела, 27. септември 2020. Вести денес: 65
home Занимливости

Одлична техника со која ќе заспиете за 1 минута

Одлична техника со која ќе заспиете за 1 минута

Понекогаш ниту чајот од камилица, ниту пак купката или броењето овци не помагаат, иако сме многу уморни. Тоа се случува поради брзиот начин на живот и стресот, па така за голем број луѓе голем проблем се јавува кога ќе треба да го „исклучат мозокот “  и да потонат во сон.

Познатиот доктор Ендри Велј е голем поборник на техниката за шиење 4-7-8 која ги опушта мускулите и ги чисти мислите, а се темели на индиската пракса. Оваа техника помага кислородот да влезе во белите дробови, а со самото тоа го опушта и телото. Др. Велј ја препорачува оваа техника не само пред спиење, туку и кога сме под стрес.

1. Издишете го воздухот во потполност со помош на гласно шиштење

2. Затворете ја устата, вдишете брзо низ носот и во мислите бројте до 4.

3. Задржете го здивот броејќи до 10.

4. Повторно издишете во потполност повторно со шиштење, кое трае 8 секудни.

5. Вдишете повторно и повторете го циклисот три пати со вкупно 4 издишувања.

Коронавирус