среда, 7. декември 2022. Вести денес: 15
home Занимливости

Одговорот на овие 3 кратки прашања ќе ви покаже колку навистина сте паметни (ТЕСТ)

Одговорот на овие 3 кратки прашања ќе ви покаже колку навистина сте паметни (ТЕСТ)

Од 3.000 студенти, само 17 проценти успеале точно да го решат тестот, иако некои биле студенти од Јеил и Харвард.

Бидејќи има само три прашања, овој тест не бара многу време да се реши. Тој беше наречен „Тест за когнитивна рефлексија“ и беше објавен во 2005 година од професорот Шејн Фредерик. Тој им го даде овој тест на студентите, а од 3.000 од нив, само 17% успеаја да го решат точно тестот, иако некои беа студенти од Јеил и Харвард.

Овие три прашања беа вистински кошмар

Бејзбол палка и топка чинат 1,10 долари. Палката чини 1 долар повеќе од топка. Колку е топката?

Ако 5 машини прават 5 уреди за 5 минути, во кое време 100 машини ќе направат 100 уреди?

Во езерото има остров на лилјани. Двојно се зголемуваат секој ден. Ако му требаат 48 дена на целото езеро да биде покриено со лилјани, колку време ќе им треба да покријат половина од езерото?

– Кога ќе го објасните резултатот, ви изгледа логично, но кога треба да решите задачи, тогаш сè е тешко. Вистинските и точни одговори бараат да ги отфрлите одговорите што прво ви паѓаат на ум – вели авторот на тестот.

Трите најчести одговори што луѓето ги дале биле 10 центи, 100 минути и 24 дена.

Дали и вие вака одговоривте? Точните одговори на прашањата се всушност 5 центи, 5 минути и 47 дена.

Qatar 2022