сабота, 19. ноември 2022. Вести денес: 120
home Занимливости

Не е воланот, ниту менувачот: Овој дел од внатрешноста на автомобилот е повалкан од тоалетот

Не е воланот, ниту менувачот: Овој дел од внатрешноста на автомобилот е повалкан од тоалетот

До сега, според истраувањата, воланот и рачката на менувачот се сметаа дека се највалканите делови од кабината на автомобилот, но работите се менуваат.

Површините што најчесто ги допираме во автомобилот се исто така највалкани, а во последниве години воланот и рачката на менувачот добија сериозна конкуренција. Според студијата спроведена од „Compare the Market“, нов кандидат го достигна врвот на листата на највалкани површини.

Студијата спроведена од британскиот портал за споредба на осигурување на автомобили беше спроведена на десет различни автомобили на кои тие се обидоа да утврдат степен на нечистотија со класични брисеви, но исто така и со методот RLU (Relative Light Units) кој ја споредува количината на аденозин трифосфат (АТП), која е присутна кај сите клетки на растителни, животински и микробиолошки организми. Колку е повалкана површината, толку е поголема количината на АТП и ова резултира во поголемо отчиту

Студијата ги испита површините што најчесто ги допираме, како што се лостот на трепкачот, ременот, рачките на вратите, централниот ретровизор, итн. Според резултатите, највалканата површина е екранот со инфо-забава, со 371% поголемо читање на RLU во споредба со вц-шољата. Рачката на менувачот е на второ место, проследена со рачката на трепкачот, воланот и рачката на сопирачката за паркирање.

 

Коронавирус