петок, 24. септември 2021. Вести денес: 123
home Занимливости

НАУЧНИЦИТЕ ПОТВРДИЈА: Ова се 2 работи што кучињата можат да ги почувствуваат, следате го нивното однесување и пред другите ќе дознаете што се спрема

НАУЧНИЦИТЕ ПОТВРДИЈА: Ова се 2 работи што кучињата можат да ги почувствуваат, следате го нивното однесување и пред другите ќе дознаете што се спрема

Интернет истражување спроведено во Америка покажа дека две третини од сопствениците на миленичиња тврдат дека нивното куче може да предвиди лоши временски услови

Често се зборува и пишува за способноста на кучињата да чувствуваат посериозни болести кај луѓето и да предвидат разни напади како што се епилепсија или пад на шеќер кај дијабетичари. Сепак, многу сопственици се убедени дека кучињата можат да почувствуваат и други работи.

Чувствуваат земјотрес

Интернет анкета спроведена во Америка покажа дека две третини од сопствениците на миленичиња тврдат дека нивното куче може да предвиди лоши временски услови. Според некои истражувања, сопствениците изјавиле дека нивните кучиња реагираат 15 минути пред земјотрес и 45 минути пред грмотевица.

Чувствуваат неволја

Во едно истражување, дури 76 проценти од сопствениците на кучиња потврдиле дека нивните миленици се однесуваат чудно пред голема бура, а 50 проценти рекле дека предвидуваат невоља и лоша состојба. Во такви ситуации, кучињата обично неконтролирано цвилат, се обидуваат да се сокријат или да најдат безбедно место, не сакаат да се одвојат од сопственикот или се обидуваат да се обидат да го преместат од местото каде што се наоѓа, пренесува Индекс.

И додека повеќето научници одбиваат да ги прифатат овие тези, има и такви кои тврдат дека животните имаат шесто сетило кое луѓето го изгубиле со текот на времето.

Најнови вести

Коронавирус