сабота, 23. септември 2023. Вести денес: 47
home Занимливости

Народни верувања за Бадник: Некои работи на овој ден одлучуваат за вашата судбина

Народни верувања за Бадник: Некои работи на овој ден одлучуваат за вашата судбина

Најзначајниот и со обичаи најбогат христијански празник е Бадник.

Иако овој ден се смета пред се за христијански празник, народот го прославувал на начин кој тешко може да се окарактеризира како христијански. Повеќето бадникарски и божиќни обичаи се втемелени на сознанија дека тие денови почнува нова година и на верувања дека баш тогаш се одлучува за судбината на куќата и домаќините во претстојниот период.

Речиси сите култни работи за тие празници биле инспирирани од тежината да се обезбеди среќа и напредок во годината.

Еве некои од тие стари народни обичаи кои и до ден денес некаде се почитуваат:

– На Бадниковата вечер не смеете да заспиете додека не ви запее коледар, бидејќи домаќините ќе починуваат без предзнак или невидено

– Не смеете да одите боси по слама бидејќи домашните ќе се разболат и ќе ги болат нозе.

– На Бадник ништо не треба да се позајмува, а она што е претходно позајмено, тоа се бара назад, бидејќи не е убаво она што и припаѓа на куќата да биде надвор од неа за Божиќ.

– Ако на Бадник биде облачно, ќе биде родна година

– Ако на Бадник се собере доста пепел на бадниковото гранче кое гори, се верува дека зимата ќе биде студена со многу снег.