четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 0
АКТУЕЛНО

Падна владата во Бугарија, Кирил Петков повеќе не е премиер

home Занимливости

Најскапиот зачин во светот чини 1.500 долари за килограм: Со него се тргува како со дрога

Најскапиот зачин во светот чини 1.500 долари за килограм: Со него се тргува како со дрога

Шафранот е растение кое има неодолива и магична моќ, растение во кое Клеопатра исто така се капела за да ги зачува нејзините магични моќи, а Александар Велики го искористил за да ги излечи раните.

Многу Иранци веруваат дека шафранот во чиста форма делува како антиоксиданс, ја ублажува депресијата и е кулинарно оружје против Алцхајмеровата болест, рак и оштетување на очите.

Што да правите со зачините ако им истече рокот на траење?

225 илјади тони од овој зачин се произведуваат годишно во светот, а повеќе од четири петтини само во Иран.

Затоа шафранот се наоѓа насекаде – во чорби, ќебапи, јадења со зеленчук, десерти.

Често се зборува дека шафран се плаќа со иста тежина во злато, затоа што е многу тешко да се одгледува и собира.

Шафранот цвета во есен, а потоа цвеќињата се берат, светло-црвените трохијални пистили внимателно се отстрануваат, а потоа се сушат. За килограм зачин се потребни околу сто и педесет илјади цвеќиња.

Скапоцената прашина предизвикува трговска војна полна со измами својствени за трговијата со скапоцени камења или дрога: Ефтини замени, разредена амбалажа, лажни декларации. Се води вистинска битка за иднината на „кулинарското злато“.

Сепак, се верува дека луѓето кои користат лажен зачин не го знаат суштинскиот вкус и мирис на вистински шафран.

Коронавирус