сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 0
home Занимливости

Може ли вашиот телефон да ви пренесе коронавирус?

Може ли вашиот телефон да ви пренесе коронавирус?

Ако често патувате, се среќавате со многу луѓе во текот на денот или пак го користите во кујна, редовно чистете го телефонот.

Модерните мобилни телефони не се толку заслужни за ширењето на коронавирусот, но секако имаат заслуга во ширењето на микробите, тврди професорот по микробиологија и хигиена на германскиот факултет „Маркус Егерт“.

Постарите мобилни телефони се поризични.

Кога ќе се споредат бројките лицата кои не носат ракавици, а патуваат и го користат телефонот се под поголем ризик за зараза. Сепак површината на телефонот не може да му овозможи на вирусот да се размножува, како што може да се размножува на пример на храната, велат научниците.

Коронавирус