недела, 4. декември 2022. Вести денес: 70
home Занимливости

Мистеријата на датумот на смртта на Хокинг: Денот на кој почина крие неверојатна симболика

Мистеријата на датумот на смртта на Хокинг: Денот на кој почина крие неверојатна симболика

ден од најголемите научници во современата историја Стивен Хокинг почина на Светскиот ден на бројот Пи, кој се слави, не без причина, на денот на раѓањето на уште еден голем научник, Алберт Ајнштан.

Неверојатна симболика се поклопи на денот на смртта на Стивен Хокинг – умре на истиот ден на кој се слави роденденот на Алберт Ајнштајн, но и како Меѓународен ден на бројот пи. Би можело да се каже дека вселената одлучи да ги поврзе двајцата големи научници – на денот кога еден дојде, а другиот замина.

Интересно е и што Ајнштајн умре на 76 години.

Стивен Хокинг почина на 14.3 во 76. година, а на тој ден 14.3. е роден Алберт Ајнштајн, која не напушти исто така во 76 година. Тој ден е посветен на бројот пи, еден од најмистериозните броеви во математиката, а чија вредност се заокружува на 3,14, иако има бескрајна низа на цифри.

Коронавирус