петок, 30. септември 2022. Вести денес: 51
home Занимливости

Мини водич за скратување на ноктите на кучиња: Сите сопственици треба да знаат како да одржуваат хигиена на шепите

Мини водич за скратување на ноктите на кучиња: Сите сопственици треба да знаат како да одржуваат хигиена на шепите

Кратењето нокти на кучиња е задолжителен дел од хигиената на шепите на нашите најдобри пријатели со четири нозе. Во овој текст, можете да прочитате на што е важно да обрнете внимание ако го правите ова сами, дома.

Зошто ноктите на кучето се кратат
Прво, да се потсетиме на официјалните дефиниции. Ноктите се роговидни формации на врвовите на прстите на шепите на кучето. Кај кученцата, тие се помеки, а колку е постаро кучето, толку се посилни. Иако ноктите имаат заштитна и практична функција, нивната должина мора да се одржува, особено кај кучињата кои живеат внатре и немаат можност да ги „трошат“ .Тоа практично значи дека ноктите мора да се скратат.

Ако ноктите на кучето растат премногу, тие ги отежнуваат секојдневните активности, движењето, но и некои посериозни проблеми како што се нарушувања во одењето, ортопедски проблеми или посекотини во играта со сопственикот или друго куче, пренесува Apetit.rs.

Ако се скрши ноктот, тоа може да доведе до инфекција и, се разбира, придружна болка. Затоа е исклучително важно ноктите да се скратат, со алатки специјално дизајнирани за тоа.

Бидејќи кучето може да има вродена или стекната отпорност на овој чин, скратувањето на ноктите треба да започне што е можно порано, со цел животното да се навикне на тоа. Експертите препорачуваат да се започне со оваа навика од возраст од два месеци. Бидејќи некои кучиња не сакаат да ги допираат шепите, можно е да треба да го направите процесот на скратување од неколку фази, така што ноктите нема да бидат со иста должина.

Светли и темни нокти – што треба да знаете
Во зависност од расата и бојата на кучето, ноктите на кучето може да бидат потемни или посветли. Посветлите полесно се скратуваат бидејќи може да видите од каде започнува крвниот сад, а потемните не можат да се потпрат на оваа техника, затоа е потребно да се обрне посебно внимание.

Скратување на кучешки нокти чекор по чекор:
1. Запознајте го кучето со алатот – oставете го да го издушка
2. Вежбајте допир на шепите – нека се навикне кучето на допир на шепите, притисок и интеракција
3. Земете ја шепата – погледнете под неа, за да утврдите од каде и почнува крвниот сад
4. Припремете го алатот – поставете ја грицкалката на врвот на ноктот
5. Сечете – држете се на аголот од 45 степени
6. Идете постепено – пред да исечете дел од ноктот проверете каде е крвниот сад. Не би било лошо ова да го правите во поосветлена просторија, особено ако вашето куче има темни нокти.
7. Финализирајте го „педикирот“ – со турпија поминете ги ноктите за да не остане некоја остра страна.

Во секој случај, ако сè уште се чувствувате несигурни за време на овој процес, најдобро е да одите кај професионалец. Најважно е ноктите редовно да се скратуваат.

Коронавирус