вторник, 24. ноември 2020. Вести денес: 144
home Занимливости

Математички предизвик само за најхрабрите: Ќе успеете ли да го добиете овој број?

Математички предизвик само за најхрабрите: Ќе успеете ли да го добиете овој број?

Забавувајте се и обидете се да го најдете точното решение.

Задачата е следна:

Дадени ви се броевите 2, 5, 7 и 8. Користејќи различни начини по ваша желба, организирајте ги броевите такашто нивниот резултат да биде бројот 43.

При решавање на оваа математичка задача може да користите собирање, одземање, множење, делење и загради. Секоја од цифрите смеете да ја искористите само еднаш.

Ви звучи доволно тешко? Пробајте.

Ако се откажете или сакате да го проверите одговорот кој го дадовте во продолжение е точниот одговор.

Пробајте прво сами!

 

ОДГОВОР:

((8+2) х 5) – 7 = 43

Коронавирус