петок, 30. септември 2022. Вести денес: 169
home Занимливости

МАРТИНКА е симбол на месец март, ова е обичајот за нив

МАРТИНКА е симбол на месец март, ова е обичајот за нив

На 1. Март се прави и подарува Мартинка, висулец од засукани конци кој се дава за среќа.

Мартинката претставува засукан бел и црвен конец, најчестo волнен. Боите имаат строго определена смисла: црвено – крв, живот; бело – чистота, среќа.

Традицијата е на првиот ден од март најстарата жена во семејството да врзува на рацете на децата засукан бел и црвен конец за здравје и против уроци.

Мартинките се носаат до појавата на првото процветано дрво или на првиот виден штрк, а во Македонија и до здогледување на првата ластовица. Потоа се ставаат под камен и по нив се гадае. Ако после еден месец под каменот има мравки, годината ќе биде бериќетна.

Најнови вести

Коронавирус