недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 0
home Занимливости

Малкумина ја знаат вистинската симболика: Што значи кога жената носи ПРСТЕН околу ВРАТОТ?

Малкумина ја знаат вистинската симболика: Што значи кога жената носи ПРСТЕН околу ВРАТОТ?

Без разлика дали се работи за венчален или веренички прстен, ако се носи околу вратот има друга симболика.

Некои жени го носат прстенот на малку поинаков начин – како привезок на ланче, околу вратот. Прашањето е дали тоа е само моден тренд или носењето на прстенот на тој начин има посебно значење?

Ова се најчестите причини зошто многу жени носат прстен на ѓердан.

Носењето прстен како приврзок често се користи од практични причини, на пример поради работа што го оневозможува носењето накит на рацете, но и поради здравствени причини.

Луѓето кои боледуваат од ревматоиден артритис често не можат да носат накит на прстите, па поради тоа го ставаат прстенот на вратот. Истото го прават и луѓето кои накачуваат тежина или имаат отечени прсти.

Има само едно симболично значење за кое прстенот се носи околу вратот, а тоа е завет или ветување.

Кога ветувате или давате завет на некоја личност, во некои култури прстенот потоа се закачува на ѓердан и се носи околу вратот. Исто така, ова може да биде симбол на автентичност и желба на една личност да покаже колку е различна, своја, посебна.

Многу жени на овој начин ги носат прстените на својата мајка или баба, кои ги наследиле. Ако овој прстен не им одговара, тогаш наместо на прст, го ставаат на ѓердан и го носат како посебно сеќавање на некоја личност.

На овој начин прстенот е исто така поблиску до срцето, а во некои култури прстенот на ланче го носеле вдовиците.

На крајот, прстенот како привезок може да биде само тренд кој не мора да има симболично значење.

Коронавирус