понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 167
home Занимливости

Луѓето со овие имиња ги чува Бог: Што значат најубавите македонски имиња?

Луѓето со овие имиња ги чува Бог: Што значат најубавите македонски имиња?

Сите ја знаеме онаа изрека: „ Име е судбина“. Дали тоа е навистина така или во прашање обично суверие, тоа не занеме, но кога ќе го откриете значењето на своето име и дознаете дека тоа преставува заштита од самиот Бог, сакале или не, некако ќе се почуствувате посигурно.

Се верува дека Господ посебно ги чува сите оние кои носат следниве имиња:

Душан – Душа и дух, врзано за црковниот празник Духови.

Аранѓел – Арханѓел, заповедник на анѓелот

Лазар – него му помага Бог

Богдан, Богдана – дар од Бога, обично се дава на деца кои се долго чекани.

Аврам – узвишен татко, според библискиот прататко Аврам

Ана – Божја милост, благодарност.

Анастасија – име кое означува воскреснување, обично го даваат ова име на девојчињата кои се родени околу Велигден.

Анѓелина – испрарен анѓел од Бога.

Лидија – родена од Бога

Кристина – таа помага и потекнува од името Исус Христос.

Коронавирус