сабота, 28. ноември 2020. Вести денес: 74
home Занимливости

Логичка задача која го полуде светот: Ќе погодите ли кога оваа девојка слави роденден?

Логичка задача која го полуде светот: Ќе погодите ли кога оваа девојка слави роденден?

Сингапур најчесто се наоѓа помеѓу најдобрите земји на меѓународните рангирања за математика во основно образование. Кога ќе ја погледнете оваа задача ќе сфатите зошто е тоа така. Се работи за одлична логичка загатка која ќе ги збуни и возрасните. Задачата оди вака:

„Алберт и Бернард штотуку се спријателиле со Шерил и тие сакаат да знаат кога ѝ е роденден. Шерил им дава листа од 10 можни датуми: 15 мај, 17 јуни, 14 јули, 14 август, 16 мај, 18 јуни, 16 јули, 15 август, 19 мај или 17 август.

Потоа, Шерил одвоено им ги кажува на Алберт и Бернард месецот или денот на нејзиниот роденден, соодветно.

Алберт: Не знам кога ѝ е роденден на Шерил, но знам дека и Бернард не знае.

Бернард: Прво не знаев кога ѝ е роденден на Шерил, но сега знам.

Алберт: Тогаш и јас знам кога ѝ е роденден на Шерил.

Кога ѝ е роденден на Шерил?“

Обидете се да ја решите задачата. Подоле ви го пренесуваме одговорот, но не мамете без да размислите сами!

Одговор: 16 јули.

Коронавирус