четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 187
home Занимливости

Крај на светот во 2019 година, пророштва од Библијата откриваат што ќе се случи

Крај на светот во 2019 година, пророштва од Библијата откриваат што ќе се случи

Според пророкот Исаија, уништувањето на Дамаск е прв знак на крај на светот. Книгата пророштва од Исаија е прва и најдолга книга на пророците во Библијата. А според новитe толкувања, претскажува крај на светот, и тоа е можно уште следната година.

Дамаск во Сирија е еден од најстарите населени градови во светот, а според Исаија уништувањето на тој град значи и крај на светот.

„Пророштвото за Дамакс. „Гледај, Дамаск ќе престане да биде град и ќе стане урнатина“, почнува поглавјето 17 на Исаија.

Ќе бидат уништени и други градови – Ароир (град во денешен Јордан) и Ефраим во северен Израел.

-Неговите градчиња, засекогаш напуштени/ќе бидат пасишта за стадата/ќе лежат во нив/и никој нема да ги брка. Ефраим ќе ги изгуби тврдините/а Дамаск кралството/остатоткот од Арам ќе се збие/што и слави синовите Израелови“ / станува збор за Јахве над војските.

Почнува конечна битка на доброто и злото

Но, дека во пророштвото уништувањето на градовите значи и почеток на крајот на светот јасно е во следниот стих. „Во оној ден ќе се намали славата на Јаков/ќе спадне салото од неговото тело”. Фразата “во оној ден” во овој контекст е протолкувана како Денот господов, односно денот кога Исус Христос се враќа на земјата и почнува Армагедон и последната битка на доброто и злото, па според Исаија, уништувањето на Дамаск доаѓа од прилика кога и почетокот на крајот на светот.

Зошто тоа би било дури идната година? Многумина сметаат дека повлекувањето на Трамп на војската од Сирија ќе доведе до нова ескалација на судири, раст на ткн. Исламска држава, а можно е и уништување на Дамаск.

Коронавирус