недела, 5. февруари 2023. Вести денес: 0
home Занимливости

Коронавирусот и животни: Научниците имаат сè поголем доказ дека луѓето можат да заразат мачки

Коронавирусот и животни: Научниците имаат сè поголем доказ дека луѓето можат да заразат мачки

Шкотските научници утврдиле дека сопствениците може да го пренесат Ковид-19 на мачките кои живеат со нив.

Истражувачите од Универзитетот во Глазгов велат дека мачките го добиле вирусот од сопственикот.

Ова се мачки од различни видови, кои живееле во одделни домаќинства. Едниот имал поблаги симптоми, а другиот морал да се заспие.

Научниците сега сакаат да откријат дали домашните миленици можат да бидат заразени од луѓе.

Случаите биле откриени за време на тријажата на населението мачки во Велика Британија.

Истражувачите веруваат дека и двете мачки биле заразени од нивните сопственици, кои имале симптоми на Ковид-19 пред мачките да се разболат.

Студија објавена во Ветеринарниот запис вели дека тие во моментов немаат докази дека вирусот се пренесува од мачки и други домашни животни на луѓе и обратно.

Но, научниците велат дека домашните животни потенцијално можат да дејствуваат како „вирусни резервоари“ што овозможуваат континуирано пренесување, истакнувајќи дека е важно да се утврди дали домашните миленици можат да заразат луѓе.