вторник, 29. ноември 2022. Вести денес: 44
home Занимливости

Kолку луѓе во светот имаат исто име и презиме како вашето? Дознајте со неколку кликови!

Kолку луѓе во светот имаат исто име и презиме како вашето? Дознајте со неколку кликови!

Дали ве интересира колку луѓе на светот имаат исто име и презиме како вашето? Оваа апликација ќе ви открие се

Се што треба да направите е во пребарувачот да го напишете своето име, а апликацијата ќе ви достави комплетен извештај – за сето она што вас ве интересира, а и она што не ве интересира

Научници од Универзитетот во Лондон уште во 2016-та година креирале интерактивна мапа која што едноставно може да открие сè што досега сте сакале да знаете за своето име и презиме.

Сите ние понекогаш сакаме да дознаеме некои интересни работи за нашето име, но и тоа колку луѓе во светот го имаат истото и каде е најпопуларно.

Апликацијата Forebears има сè што недостасуваше порано, па сега можете да дознаете колку е популарно вашето име или презиме во светот, односно во секоја одделна земја.

Тестиравме што ќе ни покаже апликацијата кога ќе го внесеме името – Марко во пребарувачот. Брзото пребарување откри дека Марко имал 4.150. најчестото име во светот.

Околу 248.036 луѓе се нарекуваат така, а името е најпопуларно во – Хрватска, 11-та на листата на популарност. Освен во Хрватска и во нашата земја, каде е 91-та по популарност, се користи во Словенија, каде што има и најгусто населено население од луѓе, наречено Марко (најмногу Марков на квадратен километар). Марко е популарно име во Германија, Холандија, Англија, САД, Канада, Украина, Босна и Херцеговина итн.

Коронавирус