вторник, 14. јули 2020. Вести денес: 114
home Занимливости

Кислородот поефикасен од антибиотици

Кислородот поефикасен од антибиотици

Знаеме дека кислородот е неопходен за одржување на животот на секое живо суштество. Без храна, едно лице може да преживее 30 до 40 дена, без вода три до четири дена, но без кислород само три до четири минути! Познато е дека голем број на заболувања се должат токму поради намален или прекинат протокот на кислород до клетките, ткивата и органите, предизвикувајќи страдање и на нивно оштетување, а натаму и до болест.

Како резултат на тоа, кај многу болести, се спроведува терапија токму со кислород, во наменски дизајнирана баро- комора.

– Терапијата се базира на примена на 100 процентен чист кислород, за разлика од оној што го дишеме, каде што има само 20 проценти од овој витален гас. Вдишувањето на чист кислород се одвива под притисок поголем од атмосферскиот во специјално дизајнираните хипербарични комори. Таквиот кислород првично се користел за лекување на декомпресивни болести кај нуркачите. Од 1955 година, се користи за клинички цели за болести кои не се за нуркање, што се смета за исклучителен медицински напредок, кој по значењето се мери со воведувањето на трансфузија и антибиотска терапија, вели за „Новости“ полковник примариус д-р Милорад Рабренковиќ, раководител на Центарот за хипербарична медицина на Воено-медицинската академија.

Какви се условите во хипербаричната комора?

– Тоа е херметички затворен простор во кој терапевтскиот опсег се движи од 2 до 2,8 атмосфери. Подобро е да се каже, како човек да е на длабочина од 8 до 18 метри. Внатре се останува околу 70 минути, а терапијата се определува во однос на состојбата на пациентот и болеста што се третира. Самиот кислород е ист како и секој друг медицински кислород. Во овие околности, неговите лековити својства се рефлектираат во фактот дека се дава при зголемен атмосферски притисок, каде што ги менува своите физички и биолошки својства.

Што значи тоа?

– На висок атмосферски притисок, чистиот кислород се однесува анти-воспалително, бактерицидно, имуносупресивно. Ја стимулира синтезата, односно создавање фибробласти и колаген за обнова на ткивата, го забрзува формирањето на калус на местото на фрактура, ја подобрува циркулацијата и го чисти организмот. Позитивниот исход на лекување во хипербарична комора можат да очекуваат дијабетичари и пациенти со хронични рани. Конкретно, кај дијабетичарите доаѓа до забрзување на метаболизмот и шеќерот паѓа за една или две единици, со што се намалува ризикот од други компликации. За ефектот на леќењето да биде што подобар, многу важно дијабетичари да влезат во баро комора внесете што е можно порано, или додека болеста не е напредната.

Каде уште се покажа овој третман за исклучително ефикасен?

– Лечењето со чист кислород или оксигенотерапија се покажа исклучително ефикасна во остеомиелитис или коскена инфекција, аваскуларна некроза на коската (смрт на коскеното ткиво поради недостаток на крв), разни видови на парализа и пареза или парализа. Кога станува збор за пареза, за пациентот е најдобро да дојде додека состојбата е уште акутна.

Кои болести се на листата на успешно лекувани?

-Кај итно состојби, како на пример труење со јаглерод моноксид, гасна гангрена, или декомпресиони болести, терапија со кислород е лек на избор. На пример, ако некој се затруе во пожар со јаглерод моноксид, потребни се неколку часа вдишената количина да се преполови, а во хипербарични услови, потребни се 40 минути. На листата на успешно лечени болести се васкуларна главоболка или мигрена, како и пародонтопатијата. Со исклучително висок процент на успешност се лечи и изненадна глувост на едно уво, ненадејно губење на видот на едното око, како и голем број системски ревматски заболувања. Се препорачува за лица кои одат на вонтелесно оплодување, бидејќи чист кислород делува на ниво на матични клетки. Се користи и во програми за антиејџ, каде што делува на слободните кислородни радикали кои влијаат на процесот на стареење. Исто така, ослободува од стресот, кој постојано е присутен во животот на еден современ човек. Всушност, со чистиот кислород во баро комора се лечи се каде што дошло до компромитирање на циркулацијата.

КОЈ НЕ МОЖЕ

Постојат некои состојби кои го спречуваат влезот и престојот во баро- комора. Привремено на овој вид лекување не можат лица со настинка, со затнат нос, воспалено грло и уши, поточно со воспаление на горните дишни патишта. Апсолутно е контраиндицирано за луѓето кои страдаат од епилепсија, ХОБ-хронична опструктивна белодробна болест, астма и сите други болести на овој орган. Влезот не е дозволен за пациенти со пејсмејкери и вградени електрични пумпи, било инсулински или против болки. Не е дозволено дури и на пациентите со кардиомиопатија, односно срцеви заболувања, малигни заболувања, пациенти со рак на цитостатична терапија, лица со болести на ограните за слух, бремени жени, клаустрофобични лица … Всушност, кој треба да влезе во хипербаричната комора за третман, мислење даваат лекарите по хипербарична медицина, врз основа на потребната медицинска документација – истакнува д-р Рабреновиќ.

ПОДГОТОВКА

Пред да влезете во баро комора, неопходно е да го измиете вашето тело и косата. После тоа не е дозволено користење козметика – парфеми, креми, кармини, лакови за коса, па дури и лак за нокти. Облеката мора да биде апсолутно од памук, без примеси на синтетички, свилени или волнени материјали. Треба да се јаде два часа пред да се дојде на терапија, а од исхраната треба да се изостават намирници кои дујат. Пиење алкохол и опијати не е дозволено.

Пред да влезете во хипербаричната комора, важно е да го информирате лекарот кој ја спроведува терапијата за лекови кои ги земате за одредени болести. Здравствениот персонал, исто така, треба да биде информиран ако пациентот носи слушни помагала, додека леќите и подвижните забни протези треба да се отстранат – вели д-р Рабреновиќ.