вторник, 14. јули 2020. Вести денес: 1
home Занимливости

Како да се заштитите додека грми: Никако немојте да се туширате или фотографирате

Како да се заштитите додека грми: Никако немојте да се туширате или фотографирате

Во летните денови често се случува да има невреме со силни грмежи и, па најдобро е да се тргете на сигурно, никако под дрво, а ако сте дома треба да ги исклулчите електричните апарати.

Иако имате громобран, секогаш постои можност оваа природна појава да направи проблем.

Не телефонирајте

Ударот на гром може да дојде преку жица, а дури и мобилните телефони може да ги привлечат, па најдобро би било да не се обидувате да фотографирате молњи.

Избегнувајте капење

Водата спроведува електрична енергија, па затоа капење додека има невреме не е баш добра идеја. Исто така опасно е да се капете и во море

Заборавете на риболов

Риболов и голф се две најопасни активности што може да ги правите додека грми.

Не се кријте под дрво

Иако повеќето луѓе го прават тоа сепак не е добра идејАа, бидејќи високите дрва привлекуваат громови.

Влезете во автомобил

Иако се од метал, поради својот дизајн, автомобилот е сгурно засолниште додека трае невремето. Ако ги погоди гром, стрѕујата низ металот ќе се спроведе о земјата.

Гумите се добар проводник на електрицитет, затоа останете во својот автомобил.