понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 164
home Занимливости

Како да се ослободите од болка и оток на нозете?

Како да се ослободите од болка и оток на нозете?

Болката и отоци на кој било дел од ногата може да ве спречат да извршувате основни дневни активности, но и да предизвикаат низа здравствени проблеми.

Отоците околу глуждовите може да се јават од разни причини, но најчесто се резултат на умор, долго стоење, носење тесни обувки и/или високи потпетици, топло време, како и комбинација на овие фактори.

Има повеќе начини како да се ослободите од болката и отоците на нозете.

Еден од нив е подигнување и одмарање на стапалата, но како што објаснува физиотерапевтката Доктор Џо, тоа најдобро делува ако нозете се подигнати на висина над срцето, додека вие сте во легната положба.

Таа исто така препорачува ладни облоги, не подолго од 10—15 минути, на местото на отокот, додека одмарате.

За повеќе совети, погледнете го нејзиното информативно видео:

Коронавирус